Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Visvoeding voor katten

Mijn kat is acht maanden oud en dol op visvoeding. Hij laat meestal de voeding met vlees staan. We zijn al overgestapt op voeding voor volwassen katten, omdat hij de kittenvoeding niet wilde. Is een zakjesvoeding van vis uitgebalanceerd genoeg voor een fors groeiende kitten? We geven hem ook droge voeding, nl. brokjes tegen braakballen en urineblaasontstekingen en brokjes voor kittens.

Voor kittens is een energierijke voeding van groot belang. Een jonge kat groeit immers heel snel en zijn lichaam heeft veel energie nodig om die groei goed te laten verlopen. Kittenvoeding is daarom zo samengesteld dat ze een hoge voedingswaarde heeft. U mag deze kittenvoeding geven tot een leeftijd van 10-12 maanden. Meestal lusten katten graag kittenvoeding (net omdat die zo energierijk is), maar als dit toch niet het geval is, mag u gerust wat sneller overschakelen op volwassen voeding. Als u verandert van voeding, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen, om te vermijden dat uw kat diarree krijgt. Begin bijvoorbeeld met een kwart van het nieuwe voer te mengen met driekwart van het oude. Na ongeveer een week geeft u half om half, na weer een week driekwart nieuw en één kwart oud en nog een week later schakelt u helemaal over op het nieuwe voer.

Elke kat heeft zijn persoonlijke voorkeur voor wat de smaak van voeding betreft. Sommige eten liever vis, andere kip. De voeding die u in de winkel koopt, is zo samengesteld dat ze een volwaardige voeding vormt, ongeacht de smaak. Let wel op dat u kwaliteitsvolle voeding koopt. Enkele goede merken zijn Hill’s, Eukanuba en Royal Canin. Veel mensen veranderen af en toe eens van smaak om voor wat afwisseling te zorgen of omdat hun dier een bepaalde smaak beu wordt, maar als uw kat het liefst vis eet, mag u gerust vis blijven geven.

Blikvoeding heeft als voordeel dat het heel wat vocht bevat (en meestal eet je dier het ook liever dan droge brokjes), maar blikvoeding is meestal ook energierijker. Let hiermee dus op als je kat de neiging heeft om te verdikken! Droge brokjes zijn iets minder calorierijk én dragen bij aan het gebitsonderhoud van uw kat. U kan bijvoorbeeld beide soorten voeding afwisselend geven.

Fotogallerij