Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Angst voor vreemde mensen door katten

Is er een reden waarom onze twee katten (moeder en zoon) uiterst schuw zijn? Ze zijn héél sociaal naar ons toe, laten zich aaien en slapen de hele nacht op het bed, maar zodra er iemand op bezoek komt, vluchten ze naar buiten en komen pas terug als het bezoek weg is, zelfs al is dit ‘s nachts. Als we een logé hebben, komt de kater langs het dakvenster in onze slaapkamer binnen, om vervolgens 2 à 3 maal 's nachts terug naar buiten te vluchten. Graag uw advies.

Katten zijn nog niet zo lang geleden gedomesticeerd. Vroeger waren het jagers die graag op zichzelf waren. Geleidelijk aan zijn ze geëvolueerd naar huisdieren die mensen en andere katten in hun nabijheid tolereerden. Toch blijven katten over het algemeen dieren die graag alleen zijn en niet gemakkelijk contact zoeken met vreemde mensen. Het is dus niet abnormaal dat uw katten het heel goed kunnen vinden met elkaar en met u als eigenaar (ze kennen en vertrouwen u), maar dat zij afstand houden van buitenstaanders.

U kan proberen om uw katten op een andere manier te leren omgaan met vreemde mensen door hen opnieuw op te voeden (via gedragstraining) en/of door gebruik te maken van de geruststellende werking van feromonen (bvb. via een verdamper in het stopcontact). Ofwel respecteert u de wens van uw katten om niet met vreemde mensen om te gaan en laat u hen buiten slapen als er bezoek is.

Aangezien elke kat een ander karakter heeft en dus ook een andere manier van aanpakken nodig heeft, stellen wij voor dat u (indien u uw katten wenst te hersocialiseren) eens contact opneemt met uw dierenarts of met een gedragstherapeut(e) voor een behandeling op hun maat.

Fotogallerij