Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Blauwtongvaccinatie

Ik hoorde dat er binnenkort een vaccin tegen blauwtong bij schapen op de markt komt. Is dat zo? En wat houdt dit vaccin in?

 Rond midden mei zou er inderdaad een vaccin tegen blauwtong beschikbaar zijn. Dit vaccin wordt gratis ter beschikking gesteld door de federale overheid en is verplicht vóór eind 2008 voor alle schapen. Per schaap voorziet de overheid daarenboven een vergoeding van 1,5 euro. Het vaccin moet toegediend worden door een dierenarts. U betaalt dus enkel deze kosten.

Het vaccin mag toegediend worden vanaf een leeftijd van 3 maanden. Ook geiten kunnen ingeënt worden, maar dit is niet verplicht. Ook voor hen is het vaccin echter gratis.


Neem dus contact op met uw dierenarts voor meer informatie en om een afspraak te maken voor de inenting van uw schapen en/of geiten.  

Geachte dierenartsen, graag had ik geweten of de vaccinatie tegen blauwtong voor schapen jaarlijks moet herhaald worden. 

Sinds midden mei is er een vaccin tegen blauwtong beschikbaar. Dit vaccin wordt dit jaar gratis ter beschikking gesteld door de federale overheid en is verplicht vóór eind 2008 voor alle schapen van minstens 3 maanden oud. Wie minstens één schaap laat vaccineren, krijgt een vergoeding van de overheid van 20 euro. Wie meer dan 13 schapen laat vaccineren, krijgt nog een bijkomende vergoeding van 1,50 euro per schaap. De betrokkenen zullen persoonlijk aangeschreven worden door de overheid met het oog op de regeling van deze vergoeding.

Het vaccin tegen blauwtong is een jaarlijks te herhalen vaccin en de toediening ervan zal waarschijnlijk ook volgend jaar verplicht zijn. Hieromtrent hebben wij echter nog geen officiële bevestiging ontvangen. Wij raden dan ook aan om begin volgend jaar contact op te nemen met uw dierenarts voor meer informatie hierover.

Fotogallerij