Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Agressieve kat

Tot voor kort had ik vier katten: een siamees katertje van 6 maanden oud, een lapjeskat en een kattin en kater van elk 8 jaar oud. Beide laatste katten konden het niet zo goed met elkaar vinden. Eén van beide wilde steeds domineren. De twee andere katten trokken zich daar niet veel van aan. Enkele weken geleden werd de kater van 8 jaar overreden. Sindsdien is de kattin héél dominant tegenover de lapjeskat. De Siamees verdraagt ze wel.
Ik vind het zo zielig voor de (lieve) lapjeskat. Zelfs in de tuin wordt het arme dier achtervolgd en verjaagd. Ik schenk extra veel aandacht aan de lapjeskat, maar als de andere kattin nog maar in de buurt komt, vlucht ze weg!
Wat moet ik doen? Zou het een oplossing zijn om de kattin eventjes in een kattenpension te plaatsen?

PS: de katten zijn allemaal gesteriliseerd.  

In de natuur is de kat een solitair dier dat haar territorium actief verdedigt. Ook bij u thuis voelt ze zich op haar eigen terrein en verdedigt ze haar domein, bijvoorbeeld door soortgenoten aan te vallen.  

Probeer de dominante kat af te leiden: speel spelletjes waar ze dol op is. Een stuiterende bal bijvoorbeeld is een prima afleiding, evenals een groot, zacht knuffeldier dat je weggooit. Of voer schijnaanvallen met het knuffeldier uit op de kat, tot zij dat dier gaat "haten". Voorzie 3 tot 4 keer per dag zo’n stoeipartij, zo mogelijk op dezelfde tijdstippen. Zorg dat de kat zich goed uitleeft.  

Geef de kat die gedomineerd wordt niet te veel extra aandacht ten opzichte van de dominante kat. Dat kan het agressieve gedrag nog versterken.      

Straffen (bijvoorbeeld door haar in haar nekvel vast te grijpen en te roepen) helpt niet. Katten begrijpen meestal niet dat ze ergens voor gestraft worden, dus maak je ze alleen maar onnodig bang. Dat kan er zelfs voor zorgen dat het probleem langzaam erger wordt of later versterkt terug komt. 

Zorg er voor dat je ze nooit te eten geeft na agressief gedrag. Anders gaat ze dit als een beloning zien voor haar gedrag. Beloon haar wel op momenten dat ze de andere kat in haar nabijheid verdraagt. Begeleid je beloning consequent met een 'goed zo', zodat ze weet dat dat woord een beloning inhoudt.  

Hopelijk zullen ze in de loop van de tijd ook meer aan elkaar gaan wennen én aan de nieuwe situatie.

Als het probleem aanhoudt, is het raadzaam om contact op te nemen met een gedragstherapeut, voor een behandeling op maat. Als het probleem dan nog blijft bestaan, is een laatste oplossing het herplaatsen van de dominante kat in een huishouden waar geen andere dieren zijn.

Fotogallerij