Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Erge rui

Mijn Jack Russel ruit het hele jaar door, ondanks het feit dat ik hem dagelijks goed borstel. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?  

Men kan de verscheidene hondenrassen onderverdelen in 12 vachtgroepen. De Jack Russel behoort tot de stockharigen. Deze groep verhaart in blokverharing, dit wil zeggen 2 maal per jaar tijdens 2 ruiperiodes, in de zomer en ongeveer 6 maanden later.  

Vaak gaat een hond extreem veel ruien door buiten de ruiperiodes te vaak, te lang en te hard te borstelen. Op deze manier verwijdert men niet alleen de dode haren maar ook de levende haren. De huid gaat als reactie hierop extreem veel nieuwe haren aanmaken en nog meer verharen. De cyclus van het haar is nu volledig verstoord.  

Men kan dus best in de ruiperiode vaker borstelen zodat men de huid helpt om dode haren te verwijderen en tussen de 2 ruiperiodes net iets voorzichtiger borstelen zodat men de levende haren spaart. Hiervoor kan men gebruik maken van een rubberborstel.  

Men kan de huid en de haren ook ondersteunen door de hond een voedingssupplement aan te bieden van essentiƫle vetzuren. Dit geeft je hond een mooie, glanzende vacht en een gezonde huid. Verder helpt het haaruitval, jeuk en ouderdomsverschijnselen te voorkomen.

Fotogallerij