Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Nieuwe pup

Ik heb net een nieuwe pup gekocht. Hij is 8 weken oud en kreeg al een eerste vaccinatie bij de kweker waar ik hem kocht. Kunnen jullie me wat advies geven over zijn verdere verzorging (vaccinatie, ontworming,…)?   

De eerste vaccinatie van de pup gebeurt inderdaad meestal bij de kweker, op een leeftijd van 6-8 weken. Vanaf die leeftijd kan ook een identificatiechip aangebracht worden. Deze is verplicht voor alle honden in België. Op 10-12 weken wordt de pup voor de tweede keer gevaccineerd, via de nieuwe eigenaar. Tijdens dit eerste bezoek aan de dierenarts wordt uw pup meteen ook grondig onderzocht: hart, longen, huid, oren,… worden gecontroleerd. Op 14-16 weken wordt de pup voor de derde keer gevaccineerd. Daarna gebeurt de vaccinatie jaarlijks.   

Naast vaccineren, is ook regelmatig ontwormen belangrijk. Pups kunnen al in de baarmoeder (en daarna via de moedermelk) besmet raken met wormen. 90-95% van pasgeboren pups is besmet met wormen. Daarom worden ze best al door de kweker ontwormd op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna kan u uw pup best elke maand ontwormen tot hij 6 maanden oud is. Een wormbesmetting kan ondermeer diarree veroorzaken. Vanaf een leeftijd van 6 maanden volstaat het om uw hond 2 tot 3 x per jaar te ontwormen.

Tot ongeveer de leeftijd van 1 jaar geeft u het best puppyvoeding. We raden aan om de eerste dagen dezelfde voeding te geven die de kweker aan uw pup gaf. Daarna mengt u gedurende 1 week deze puppyvoeding met de voeding die u in de toekomst wilt geven. Als u te plots van voeding verandert, kan uw pup diarree krijgen.

Als nieuwe baas is het ook belangrijk om actief met uw pup bezig te zijn. Op een leeftijd van 8 tot 12 weken reageert een pup nog zonder angst of schroom op nieuwe prikkels vanuit zijn omgeving. Laat uw nieuwe pup nu dus wennen aan lawaai, kinderen, andere dieren,… zodat hij later een sociaal evenwichtige hond wordt. Volg eventueel een puppycursus.

Voor verdere informatie over voeding en verzorging van uw pup, neemt u best contact op met uw dierenarts.

Fotogallerij