Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Baarmoederontsteking

Ik hoorde dat teefjes die niet gesteriliseerd zijn, veel kans lopen om een baarmoederontsteking te krijgen. Klopt dit?   

 

Dat is inderdaad waar. Door de herhaaldelijke hormonale werking tijdens elke loopsheid, loopt een niet-gesteriliseerd teefje vrij veel kans om ooit (vaak op oudere leeftijd) een baarmoederontsteking of pyometra te krijgen. Bij zo’n ontsteking stapelt zich etter op in de baarmoeder. Bij een open vorm van pyometra zie je vaak etterige uitvloei aan de vagina. Een gesloten pyometra is veel gevaarlijker. De etter kan namelijk niet naar buiten, waardoor een bloedvergiftiging of septicemie optreedt. Dan kan enkel een zeer snelle tussenkomst en intensieve behandeling je huisdier nog redden.

Andere symptomen die vaak optreden bij een pyometra zijn: meer drinken/plassen, minder eten, lusteloosheid, een pijnlijke buik en koorts. Een pyometra treedt meestal tussen 2 en 4 maanden na een loopsheid op. Als je deze symptomen vaststelt, aarzel dan niet om naar je dierenarts te bellen, want je huisdier kan heel snel heel ziek worden (zeker bij de gesloten vorm) en zal zonder behandeling ook sterven. De diagnose gebeurt voornamelijk via een echografie. De operatieve wegname van de baarmoeder is de enige mogelijke behandeling. Bij een tijdige behandeling zijn de vooruitzichten, zelfs voor een oudere hond, heel goed. Hoe langer de behandeling wordt uitgesteld, hoe meer risico’s je dier loopt tijdens de narcose omdat hij steeds zieker wordt.

Bij een sterilisatie op jonge leeftijd (op 4 à 6 maanden = vóór de eerste loopsheid) wordt daarenboven nog een andere aandoening die vaak voorkomt bij oudere teefjes, uitgesloten, namelijk de ontwikkeling van melkkliertumoren. 

Fotogallerij