Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Ontstoken anaalklieren

 

Mijn hond sleept sinds enkele dagen heel vaak met zijn poep over de grond. Wat kan dit zijn?

 

Het ‘sleetje rijden’ zoals u beschrijft, kan wijzen op een probleem met de anaalklieren.

Elke hond heeft twee anaalklieren, één aan elke kant van de anus. Ze staan via een klein kanaaltje in verbinding met de anus en produceren een sterk ruikende, bruine vloeistof. Deze vloeistof wordt tijdens de ontlasting aan de stoelgang toegevoegd en dient ter afbakening van het territorium. Ook in panieksituaties worden deze klieren vaak geledigd.

Soms worden de anaalklieren echter niet vaak genoeg spontaan geledigd. Mogelijke oorzaken zijn: te nauwe afvoerkanalen, een indikking van de vloeistof als gevolg van te weinig lediging of een afwijkende ontlasting. De inhoud van de klieren zal toenemen en verandert in een grijsbruine brij. Deze ‘overvulling’ geeft jeuk en irritatie. Het dier zal veelvuldig aan de anus likken en met zijn poep over de grond schuren. Door de rijke bacterieflora in het anale gebied raken de anaalklieren bij onvoldoende lediging snel ontstoken en dat is erg pijnlijk. De dierenarts zal de klieren manueel moeten ledigen.

Ook een wormbesmetting kan irritatie geven aan de anus, met ‘sleetje rijden’ tot gevolg. Een regelmatige ontworming van uw huisdier is aan te raden. Uw dierenarts kan u hierover meer uitleg geven.   

Fotogallerij