Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Schapen of geiten houden

We hebben een stuk weide achter ons huis en zouden daar graag enkele dieren op zetten. We twijfelen echter tussen dwerggeiten en -schapen. Het is niet de bedoeling om er mee te kweken. Wat zijn de vereisten en de voor- en nadelen van het houden van beide dieren?

 

Over het algemeen kunnen schapen en geiten vrijwel het hele jaar door buiten blijven, maar ze hebben wel een voldoende grote, droge schuilplaats nodig, tegen regen, zon en vorst. Voorzie ook een stevige en voldoende hoge afsluiting, zeker voor geiten, want die kunnen vrij hoog springen. Geiten houden er ook van om wat te kunnen klimmen in de weide.

Voorzie minstens twee dieren, want zowel schapen als geiten zijn kuddedieren. Alleen zullen ze zich niet gelukkig voelen.

Geitenbokken hebben een erg doordringende geur. Die kan je neutraliseren door ze te laten castreren.

Het menu van schapen en geiten bestaat vooral uit gras. Als er echter onvoldoende gras beschikbaar is, zoals in de winter, moet er hooi worden bijgevoederd. Geef steeds hooi van goede kwaliteit (droog en stofvrij).   

Zowel schapen als geiten worden best 2x per jaar ontwormd.

Schapen moeten elk jaar worden geschoren, rond het begin van de lente. Dit is ook heel belangrijk om myasis te voorkomen. Als een schaap diarree heeft of een wonde, komen hier vliegen op af. Ze nestelen zich in de vacht en leggen er hun eitjes in. Als deze maden uitkomen, vreten ze zich een weg door de huid van het schaap. Als je er niet snel genoeg bij bent, sterft het schaap er aan. Er bestaan ook schapen die hun vacht spontaan verliezen.  

Ongeveer elke twee tot drie maanden moeten de hoeven van geiten worden bijgeknipt. De frequentie is afhankelijk of ze enkel op zachte ondergrond of ook op harde ondergrond lopen. Ook de hoeven van schapen worden best 2x per jaar bijgeknipt.

Tenslotte moeten alle schapen en geiten in BelgiĆ« worden geregistreerd bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen en geoormerkt. 

Fotogallerij