Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Reisvaccin Leishmania

Ik heb gelezen dat er een ‘reisvaccin’ bestaat voor honden. Wat is dit precies?

 

Sinds dit jaar is er inderdaad een vaccin op de markt dat beschermt tegen Leishmaniose.

Leishmania is een ziekte die voorkomt in Zuidelijke landen en gebieden rond het Middellandse zeegebied, populaire vakantieoorden dus. Het is een eencellige parasiet (protozoön) die wordt overgedragen door de steek van de zandvlieg. Zandvliegjes komen typisch voor bij zonsondergang. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van het dier. Symptomen ontstaan soms snel na de infectie maar kunnen ook maanden of jaren uitblijven. Typische klachten zijn lusteloosheid, koorts, gewichtsverlies, bloedarmoede, opgezette lymfeknopen en ook vaak huidproblemen. Eens het dier besmet is valt de ziekte niet te genezen en dient het dier levenslang medicamenteus behandeld te worden.

Indien u uw hond meeneemt naar zuiderse landen raden we altijd aan deze te beschermen tegen vlooien, teken en zandvliegjes. Dit kan ook door middel van antiparasitaire halsbanden of pipetjes.

Het vaccin tegen Leishmania dient 3 keer toegediend te worden vanaf de leeftijd van 6 maand met telkens 3 weken tussen en de laatste vaccinatie dient minimum 4 weken voor vertrek te gebeuren. Denk er dus tijdig aan! Eenmaal de basisvaccinaties gebeurd zijn volstaat een jaarlijkse herhaling.

Het vaccin is niet goedkoop maar kan een levenslang aanslepende ziekte vermijden.

Heeft u nog andere vragen omtrent het reizen met uw dier, aarzel dan niet uw dierenarts te contacteren. 

Fotogallerij