Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Verzorging van schapen

Ik ben nog maar net in het Pajottenland komen wonen, heb een huis met een relatief grote tuin en heb mij een paar schapen aangeschaft als grasmachine.  Nu is mijn vraag of deze speciale zorgen nodig hebben, gezien ik nog nooit schapen heb gehad en niet veel weet over de verzorging.  Ik heb mij ook laten vertellen dat ik moet oppassen voor de vlieg, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

De verzorging van schapen is allemaal een beetje afhankelijk van hoeveel weiland ze hebben om te grazen.  Hoe groter dit is, hoe minder problemen je normaal gesproken gaat hebben.  Hoe meer weiland, hoe minder je ook moet gaan bijvoederen (hooi en krachtvoer).

Wij raden de mensen meestal aan om de weide in 2, 3 of zelfs 4 delen op te splitsen, zodanig dat ze wekelijks of om de 2 weken een ander deel kunnen begrazen.  Dit komt ten goede aan de groei van het gras, maar helpt ook herbesmetting van worm- of coccidioseproblemen te voorkomen.  Dit zijn darmparasieten waarvan de schapen erg ziek kunnen gaan worden, met diarree en vermageren als symptomen, soms met de dood tot gevolg.

Om te controleren of je schapen besmet zijn met deze parasieten, kan u bij uw dierenarts met een meststaal terecht, voor een cytologisch onderzoek.

Indien nodig kan hiervoor een behandeling worden ingesteld.

Om verder te gaan op het probleem diarree, dit kan 1 van de oorzaken zijn van de vlieg of myasis.  Dit zijn huidmaden die door vliegen worden overgedragen, gezien ze afkomen op de geur van de mest.  Ook een wonde kan een oorzaak zijn of een lange periode van droogte, dit afgewisseld door plotse regenval.  De natte wol kan heel aantrekkelijk zijn voor de vliegen.  Hier kan je ook preventief voor behandelen.

Wat je ook goed moet in de gaten houden zijn de hoeven van de schapen, of deze niet te lang worden, dit kan wonden, blaren of zelfs rotkreupel veroorzaken.  Beter voorkomen dan genezen.

Ook dienen schapen 1 maal per jaar (meestal in het voorjaar) geschoren te worden, dit om niet te veel af te zien van de warmte en er voor te zorgen dat de wol gelijkmatig blijft groeien.

De voorbije jaren was het ook verplicht schapen te vaccineren tegen het blauwtongvirus, maar dit is niet meer van toepassing vanaf dit jaar.  Je kan wel nog preventief vaccineren. 

Voor meer informatie kan u zich natuurlijk wenden tot uw dierenarts.

Fotogallerij