Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Geven van voedingssupplementen

Heeft het zin om voedingssupplementen aan een hond te geven? Wat zijn eigenlijk de voordelen er van?

 

De voedingswetenschap heeft het voorbije decennium grote vooruitgang geboekt inzake het onderzoek naar de zgn. ‘bioactieve stoffen’. Dit zijn stoffen die vooral voorkomen in plantaardige voedingsstoffen (zoals groenten en fruit) en algemeen beschouwd worden als stoffen met een gezondheidsbevorderende werking. Antioxidanten vormen wellicht de meest gekende groep van bioactieve stoffen. Uit research bleek dat bioactieve stoffen DNA-beschadiging kunnen herstellen, toxines kunnen verwijderen, een antioxidatieve werking hebben, het immuunsysteem stimuleren, enz.

De dagelijkse voeding van een hond bevat over het algemeen niet genoeg bioactieve stoffen opdat hij er het gezondheidsbevorderend effect van zou ondervinden. Daarom is het nuttig om deze stoffen via supplementen toe te dienen. Dat is wat de zgn. ‘orthomoleculaire geneeskunde’ tracht te doen: via de voeding essentiële voedingsstoffen toedienen met het oog op een optimale gezondheid.

De toepassing van de orthomoleculaire geneeskunde is heel breed. Ten eerste kan men preventief werken, bvb. door op jonge leeftijd supplementen toe te dienen kan men ouderdomskwalen vermijden of beperken of men kan via deze stoffen het herstel bevorderen na een operatie (én zelfs betere resultaten met de operatie behalen). Ten tweede kan men curatief werken, bvb. om specifieke aandoeningen te helpen genezen.                                                                                                                

Het voordeel van het gebruik van voedingssuppleme       nten is dat men op een natuurlijke manier de neveneffecten van ‘echte’ geneesmiddelen kan vermijden en/of tot een minimum beperken. Met als doel het optimaliseren van de levenskwaliteit van uw huisdier. 

Fotogallerij