Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Vaccinatie konijnen

We hebben net twee dwergkonijntjes gekocht. Moeten wij hen laten vaccineren?

 

Er zijn twee ziektes waartegen je je konijntjes kan inenten: myxomatose en het RHD-virus (Rabbit Haemorrhagic Disease). Beide ziektes zijn heel besmettelijk en kennen meestal een dodelijk afloop. Vanaf een leeftijd van 6 weken kunnen konijnen gevaccineerd worden. De vaccinatie gebeurt twee maal per jaar.

Myxomatose is een ziekte die wordt overgedragen door vliegen, muggen, vlooien en teken. Omdat deze parasieten in de zomer het talrijkst zijn, is dit ook de gevaarlijkste periode voor de ziekte. Na een incubatietijd van 3 tot 5 dagen ontstaan bij het konijn huidontstekingen (bobbels), vooral aan de ogen en de rest van de kop. De ogen gaan dichtzitten en er ontstaan korsten op de neus en knobbels in de oren. Soms zien we etterige oog- en neusvloei. Het konijn hoest en niest. De kop zwelt op, waardoor het dier niet meer kan eten of drinken. Het is een hele pijnlijke ziekte. Meestal treedt sterfte op na enkele dagen. De laatste jaren komt een mildere vorm van myxomatose voor, die (mits snel optreden!) soms kan behandeld worden.

Het RHD-virus tast de slijmvliezen van de darmen van het konijn aan, waardoor het dier vaak bloederige diarree krijgt. Er kunnen ook hevige longbloedingen optreden. Ook koorts, verminderde eetlust, kortademigheid en een bloederige neusvloei zijn mogelijke symptomen. Soms verloopt de ziekte echter zo snel dat de eigenaar geen symptomen opmerkt en het dier op een dag dood aantreft. Het RHD-virus wordt vooral overgedragen door contact met besmette dieren. Gezelschapskonijnen kunnen bijvoorbeeld ziek worden als ze gras of ander groenvoer te eten krijgen dat besmet werd door zieke (wilde) konijnen. In de meeste gevallen sterven de besmette dieren, mede doordat deze ziekte zo snel verloopt.

In beide gevallen is voorkomen dus beter dan genezen. Als je je konijntjes wil beschermen, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij of zij zal je graag meer uitleg geven.         

Fotogallerij