Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Sterilisatie

Ik heb net een pup gekocht, een teefje. Ze is nu 8 weken oud. Je hoort vaak dat het goed is voor de gezondheid van een teefje om één keer met haar te kweken vóór je haar laat steriliseren. Is dat zo?

Nee, dat is niet zo. Het werd vroeger inderdaad vaak beweerd, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit geen enkele invloed heeft op de gezondheid van uw hond.

Wat wél invloed heeft, is sterilisatie op jonge leeftijd (4–6 maanden). Als u uw hond laat steriliseren vóór de eerste loopsheid is de kans dat zij op latere leeftijd melkkliertumoren ontwikkeld, onbestaande. Elke loopsheid betekent immers een hormonale werking in het lichaam van het dier en het is precies door die werking dat zich op latere leeftijd melkkliertumoren kunnen ontwikkelen.

Is uw hond toch al enkele keren loops geweest, dan is een sterilisatie ook nog te overwegen. Een ouder, niet gesteriliseerd teefje loopt immers veel kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Hierbij stapelt zich etter op in de baarmoeder en het dier wordt heel ziek. De enige behandeling bestaat uit een sterilisatie.

Sommige honden hebben twee maanden na de loopsheid last van schijndracht. Zij produceren dan melk en hun gedrag kan sterk veranderen. Sterilisatie biedt ook hier een oplossing.

De enige reden waarom u dus zou kiezen om te fokken met uw hond is omdat u zelf graag puppies wil, maar niet voor de gezondheid van de hond!

Fotogallerij