Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

De pil voor katten

Dag dierenrubriek. Mijn kat wordt deze maand 14 jaar. Al een dag of 10 verliest ze witte slijmen langs haar poep en volgens mij verslechtert het. Ze krijgt Provera (= anticonceptiepil) van kleins af aan. Ze vermagert enorm. Graag uw mening. Groetjes.

Uw kat kampt waarschijnlijk met een probleem in de baarmoeder. Mogelijk heeft zij een baarmoederontsteking of cysten in de baarmoederwand.

Een baarmoederontsteking is een ernstige aandoening waarbij etter zich ophoopt in de baarmoeder en gedeeltelijk via de vagina wordt uitgescheiden. Uw kat kan dan heel ziek worden en u neemt dus best zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de baarmoeder.

De boosdoener is waarschijnlijk de anticonceptiepil die uw kat al geruime tijd krijgt. Langdurig gebruik van deze pil verhoogt immers aanzienlijk de kans op een baarmoederontsteking bij katten op latere leeftijd. Ook het risico op de ontwikkeling van melkkliertumoren neemt in grote mate toe.

Wie geen nestje wil, laat zijn kat dus best zo snel mogelijk steriliseren (vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden). Tenslotte zal langdurig gebruik van de anticonceptiepil op termijn even veel (of zelfs meer!) kosten dan een sterilisatie én uw kat loopt een sterk verhoogd risico om ernstig ziek te worden. Ons advies is dus: vermijd de anticonceptiepil!

Fotogallerij