Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Pajottenland

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek 'Dierbaar Pajottenland' in het streekkrantje 'Het Pajottenland'. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld.

Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Leeftijd van zonnebaars

Volgende vraag stel ik me nu al een paar jaar. Een gevangen zonnebaars gehouden in een "vijverbak" (ong. 1m3) ...... hoelang leeft zo'n vis in die omstandigheden? Niet TE veel gissen aub!

Hartelijk dank met vriendelijke groetjes.

Een zonnebaars kan meer dan 10 jaar oud worden als hij in optimale omstandigheden wordt gehouden. Om die te bepalen, is het noodzakelijk om zijn natuurlijke biotoop en levenswijze te kennen.

De zonnevis stamt uit oostelijk Noord-Amerika, waar hij kleine, ondiepe meren en plassen bewoont, maar ook rustige, dichtbegroeide oevergedeelten van rivieren en grotere meren; het water moet helder zijn.

Plaats de vijverbak dus op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Voorzie de bodem van de vijverbak met fijn zand. Je kan de bak beplanten met stevige planten, maar die moeten wel goed verankerd zijn. In de natuur houden zonnebaarzen zich meestal op een diepte van 1- 2 m op en ’s winters trekken ze zich in dieper water terug. Voorzie dus voldoende vrije zwemruimte in de vijverbak, bijvoorbeeld 250 liter water per vis. De temperatuur van het water moet ongeveer 20°C zijn. Zonnebaarzen eten allerlei kleine waterdieren, aanvliegende insecten en ook viskuit en jongbroed van vissen.

En dan nog dit: plaats best niet meer dan één zonnebaars in een vijverbak, want hun broedzorg is zo goed dat je binnen de kortste keren te veel zonnebaarsjes zal hebben. Die gaan dan soms bij gebrek aan insecten de grotere vissen aanvallen en stukken uit hun vinnen bijten!

Fotogallerij