Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Roma

Deze keer behandelen we Roma, een mannelijke Italiaanse waterhond van 4 jaar oud. Hij werd naar ons doorgestuurd omdat hij niet meer kon plassen. Zijn baasjes waren met hem op reis vertokken en daar viel het op dat hij continu stond te persen, om maar enkele druppeltjes urine kwijt te raken. Ook wou Roma niks meer eten en braakte hij continu. Eens bij ons op de praktijk aangekomen, viel meteen op dat Roma’s blaas erg groot was en heel erg gespannen, de minste druk zou zijn blaas hebben doen springen. Roma werd wat gesedeerd en er werden radiografieën gemaakt.

Al gauw bleek Roma een urethraobstructie te hebben. Dit wil zeggen dat er blaassteentjes afgezakt zijn naar de urinebuis, waardoor er weinig tot geen passage van urine meer mogelijk is. Uiteindelijk wordt de blaas steeds groter, soms met ruptuur van de blaas tot gevolg, wat levensbedreigend is.

Roma werd een nacht bij ons gehospitaliseerd om infuus te krijgen. Doordat hij niet kon plassen waren zijn nierwaarden sterk verhoogd en die moesten eerst weer normaliseren eer hij onder algemene anesthesie kon gebracht worden. Steentjes van dergelijke grootte die de urinewegen gaan verstoppen dienen altijd chirurgisch verwijderd te worden.

Na het verwijderen van de steentjes werd de blaas terug gesloten en de buik gespoeld.

Roma kon weer vlot plassen en herstelde vlug.

De steentjes werden opgestuurd naar een labo om te analyseren welk type ze precies zijn. Zo kan Roma preventief dieetvoeding krijgen om verdere ontwikkeling van blaasstenen te voorkomen.

Fotogallerij