Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Tipsey

Hier behandelen we Tipsey, een kruisingpup van 2 maanden oud.

Tipsey werd bij ons binnengebracht omdat hij recent gebeten was door een andere hond.  Bijkomend was Tipsey de laatste dagen ook veel rustiger, at hij minder, jammerde hij bij oppakken en was hij niet meer zo speels. Wat ook opviel is dat hij met zijn kop schuurde over de grond.
Op algemeen onderzoek viel op dat Tipsey kalm was, zijn oortjes waren gezwollen en rondom zijn neus en ogen was zijn huid schraal, verdikt en kaal geworden. Ook opvallend was dat de lymfeknopen in zijn keelstreek sterk verdikt waren.

Bij Tipsey werd de diagnose gesteld van caniene juveniele cellulitis. Dit is een aandoening die typisch voorkomt bij pups van 3-16 weken oud. Een onderliggende oorzaak van het probleem is tot op heden onbekend, maar gezien deze dieren goed reageren op cortisone wordt een immunologische stoornis als één van de mogelijke oorzaken beschouwd. Ook een erfelijke factor is mogelijk, want we zien dat sommige rassen (Golden Retriever, Labrador, Teckels) vaker met deze aandoening worden gediagnosticeerd.
 
De symptomen van deze ziekte zijn een plotse zwelling van de snoet, lippen en oogleden. De pups zijn meestal koortsig, depressief en hebben weinig eetlust. Vaak ontwikkelen zich steriele pustels op de aangetaste plaatsen.

Op de foto is duidelijk te zien dat de lymfeknopen in de hals van Tipsey sterk gezwollen zijn.

Tipsey kreeg een behandeling met cortisone. Een dag later was hij al veel speelser en wou hij terug eten. Toch zal hij gedurende 2-3 weken cortisone moeten krijgen en goed in de gaten gehouden worden tot de letsels volledig verdwenen zijn. Soms kunnen diertjes permanente kaalheid en littekenvorming overhouden op de aangetaste plaatsen.

Fotogallerij