Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Diva

Begin december 2012 kwam een eigenaar op consult met een bijna 9 jaar oude vrouwelijke Boxer, Diva.

Diva had sinds een paar dagen geen eetlust meer, had enkele keren gebraakt, dronk meer en bij gulzig drinken gaf ze haar water terug over.

Op algemeen onderzoek was Diva wel nog alert. Ze had 40.2°C koorts. Bij palpatie in de buik vertoonde ze duidelijk pijn en konden we duidelijk een abnormaliteit voelen.
Er werd beslist verdere beeldvorming te doen om de abnormaliteit in de buik beter te kunnen omschrijven.
Op radiografie werd een bolvormige massa van ruim 10 cm gemeten midden in het abdomen. Op echografie zagen we dat deze massa deels uit vloeistof bestond (zwarte kleur) en meer vast materiaal. 
     
Op de radiografie is er een grote bolvormige massa zichtbaar in de buik. Het echografiebeeld toont een bolvormig kapsel met vloeibare inhoud en een vaster materiaal.
 
Gezien er een duidelijk massa aanwezig was in de buik en de hond het algemeen niet goed deed werd er beslist tot exploratieve chirurgie.
Tijdens de operatie stootten we al snel op een grote bolvormige massa, uitgaand van het darmscheil. De ene massa was gevuld met bloederig vocht en een soort ingedroogde etter, daarnaast was er ook nog een uitstulping met helder vocht.
De massa werd voorzichtig losgedisseceerd om omringende structuren niet de beschadigen. De hele massa kon verwijderd worden.
Gezien de bizarre vorm en inhoud van de massa werd deze naar de patholoog gestuurd. Daar werd vastgesteld dat het om een stevig omkapseld hematoom (bloeduitstorting) ging met daar bovenop een sterke weefselreactie. De kans bestaat dat Diva een tijd eerder een vreemd voorwerp had opgegeten en dat dat misschien doorheen het maagdarmstelsel gepenetreerd is en daar voor een sterke reactie heeft gezorgd.
 
Diva had enige tijd nodig om terug te recupereren maar nu is ze terug de oude.

Fotogallerij