Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Bess

Hieronder behandelen we Bess, een vrouwelijke Duitse Herder van 3 jaar 8 maanden oud. Ze werd door een collega doorgestuurd omdat haar algemene toestand heel slecht was. Sinds enkele dagen stond ze wat wankel op de poten en viel ze soms omver. Omdat de hond nog steeds wou eten en spelen maakten de eigenaars zich geen zorgen. Toen ze echter plots hevig begon te braken en bloederige diarree had beseften ze dat er iets ernstigers aan de hand was.

Bess werd in shock binnengebracht. Haar slijmvliezen waren grijsgrauw, koud en plakkerig.  Ze had een hartfrequentie van meer dan 200/ min (bij een hond van deze grootte zou die ongeveer 80 mogen zijn).

De buikpalpatie was gespannen maar de hond toonde toch niet erg veel pijn. 

Op bloedonderzoek bleek een hemoconcentratie ( de hematocriet bedroeg meer dan 60%, normaal gezien is deze ongeveer 45%, dit wijst op een sterke concentratie van de rode bloedcellen bij uitdroging door shock) en de witte bloedcellen waren sterk gestegen, wat op een ontstekingsproces wijst.

Bess kreeg een shockinfuus toegediend om haar algemene circulatie op peil te houden en daarna werden foto’s van het abdomen genomen.
   
Op de foto’s blijken de darmlussen van Bess zeer sterk opgezet en met gas gevuld. Dit beeld zien we vaak bij dieren die een vreemd voorwerp hebben opgegeten dat vast komt te zitten. Vanaf een zeker punt is dan geen passage meer mogelijk en gaan alle darmen sterk opzetten. Er werd dan ook beslist te gaan opereren om te gaan kijken wat er precies gaande was met Bess’ darmen.

Jammer genoeg hadden we voor de eigenaars van Bess geen goed nieuws. Bess had een darmtorsie. Haar darmen waren door een kleine opening in het darmscheil beginnen te bewegen en waren zo beginnen rond zichzelf draaien tot ze volledig afgesnoerd waren. Bess’ darmen vertoonden geen peristaltiek meer en waren aan het afsterven. Indien dit over een kleine lengte gaat, kunnen we een stukje darm afzetten, maar in dit geval waren meer dan 90% van de darmen aangetast en moesten we jammer genoeg beslissen het dier in te slapen.
   
Deze beelden werden gedurende de ingreep gemaakt. Op de linkerfoto is zichtbaar dat de darmen sterk opgezet zijn en erg donker van kleur. Op de rechterfoto is een klein stukje darm zichtbaar met een normaal uitzicht, alle andere darmen waren aangetast.

Fotogallerij