Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Rax

In deze rubriek behandelen wij Rax, een Duitse Herder van 5 jaar oud die sinds enige tijd vlugger vermoeid is bij het spelen en daardoor ook sneller gaat liggen. Voor de rest heeft hij geen andere klachten: eten en drinken doet hij nog net zoals daarvoor.

Bij verder onderzoek van Rax bemerken wij dat hij pijn heeft als wij zijn rechterheup naar achteren strekken. Normaal gezien mag dit geen pijn doen.

In overleg met de eigenaar beslissen wij om Rax een klein beetje te kalmeren, zodat wij een radiografie van zijn heupen kunnen nemen.

Daarop zien wij dat zijn rechterheup niet meer mooi glad afgerond is, maar duidelijke tekenen van arthrose vertoont. Wij zien ook dat er een klein stukje bot los zit in het heupgewricht. Dit is een erge vorm van heupdysplasie (dit wil zeggen dat de heupen niet mooi gevormd zijn en niet goed in het bekken passen).

Aangezien Rax behalve het sneller gaan liggen nog geen andere symptomen vertoont, zoals manken op zijn rechterachterpoot, hebben wij besloten om hem enkel voedingssupllementen speciaal voor de gewrichten toe te dienen (bevatten chondroïtine-glucosaminesulfaat). Als hij begint last te krijgen en gaat manken, zullen wij hem ook nog pijnstillers bijgeven.

Indien de pijn zodanig erg wordt dat de pijnstillers ook geen effect meer hebben zal moeten worden overgegaan tot het plaatsen van een kunstheup.

Heupdysplasie is een vaak voorkomende aandoening bij Duitse Herders en Golden Retrievers. Daarom worden fokkers van deze rassen, die met stamboom werken, verplicht om deze honden eerst radiografisch te laten controleren. Dit geeft al een zekere garantie dat hun nakomelingen minder kans hebben om heupdysplasie te ontwikkelen.

Rax is een hond met stamboom en zijn ouders hebben goede heupen. Ondanks dit alles heeft hij toch nog heupdysplasie kunnen ontwikkelen.

Fotogallerij