Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Charlotte

In deze rubriek gaan we dieper in op Charlotte, een jack russel met verlammingsverschijnselen aan de rechter voor- en achterpoot.

Charlotte is een gesteriliseerd teefje van 5,5 jaar. Ze kwam in spoed binnen omdat ze 's nachts plots niet meer kon lopen. Ze was nergens afgevallen, maar bij het naar beneden gaan langs de trap was ze halverwege blijven staan omdat ze niet meer op haar pootjes kon staan. Ze was zich wel nog van alles bewust.

Tijdens het klinisch onderzoek werden geen tekenen van levensgevaar vastgesteld. Charlotte had een hartslag van 120 slagen/minuut en haar temperatuur bedroeg 38°C. Dit zijn normale waarden. Haar bloeddruk was 19. Dat is iets hoger dan de normale maximumwaarde van 16, maar door de stress van het ogenblik zeker niet abnormaal.

Zowel de rechter voorpoot als de rechter achterpoot vertoonden verlammingsverschijnselen.

Er werd beslist om de ruggewervels nader te onderzoeken. Eerst werd een radiografie genomen van de halsruggewervels. Het was niet noodzakelijk om ook achteraan een foto te nemen, aangezien zowel de voorpoot als de achterpoot verlammingsverschijnselen vertoonden. Hierdoor vermoedden wij immers dat het probleem zich situeerde in het stuk tussen de hersenen en de 2de ruggewervel.

Op de foto leek alles normaal.

De tweede stap was het nemen van een radiografie van de halsruggewervels na injectie van contrastvloeistof. Hiervoor werd Charlotte onder volledige narcose gebracht. Vervolgens werd met een speciale naald de contrastvloeistof in het ruggemergkanaal ingebracht en werd een radiografie genomen. Op de foto werd een vermoedelijke discus hernia tussen de 6de en de 7de halsruggewervel vastgesteld. (Voor meer informatie over discus hernia klik hier).

We gaven de eigenaars van Charlotte het advies om een tweede opninie in te winnen bij de dienst neurologie van de faculteit diergeneeskunde te Merelbeke. Hier werd de vernauwing in het ruggemergkanaal inderdaad bevestigd. Een operatie, waarbij de druk op het ruggemerg zou worden weggenomen, was de best mogelijke behandelingswijze.

Die operatie is momenteel achter de rug. Charlotte herstelt nog, maar maakt het goed.

Fotogallerij