Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

ZZet

Hieronder bespreken wij Zzet, een kattin van ongeveer 6 jaar oud. Zij werd onlangs aangevallen door een rottweiller, waarna ze 1 dag spoorloos verdween.

Bij thuiskomst had ze erge ademhalingsmoeilijkheden. Bij elke ademhaling was er ook een duidelijke luchtverplaatsing onder de huid te zien.

Haar ademhalingsfrequentie bedroeg 120 ademhalingen/minuut. Normaal is dit slechts 20-30 ademhalingen/minuut.

We besloten een rx-foto van de borstkast te nemen. Daarop was een ingedeukte rib te zien die een longperforatie had veroorzaakt. De radiografie wees ook uit dat de kat drachtig was.

Er werd besloten om Zzet eerst te stabiliseren en haar de volgende dag te opereren.

Tijdens de voorbereiding van de operatie werd bij het scheren een duidelijke bloeduitstorting vastgesteld op de linkerflank, evenals een kleine bijtwonde.

Na het insnijden van de huid werd een groot gat zichtbaar in de borstwand, tot in de borstholte. Enkele ribben waren gebroken. Op dat moment werd Zzet kunstmatig beademd, want zelfstandig ademen was voor haar te moeilijk.

De opening in de borstwand werd met enkelvoudige hechtingen gesloten, zodat Zzet opnieuw gemakkelijker kon ademen. De gebroken ribben werden met rust gelaten. Die zouden langzaamaan vanzelf opnieuw aan elkaar groeien.

De onderhuid werd gehecht met een doorlopende hechting.

Tenslotte werd de huid gesloten met een intradermale hechting. Dit betekent dat de hechtingen niet zichtbaar zijn, zodat de kat er ook niet aan kan bijten.

Fotogallerij