Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Swa

Deze maand behandelen we Swa, een Jack Russel van 7 maanden oud. Hij werd op de praktijk binnengebracht omdat hij zich al een aantal dagen wat minder goed voelde. De hond wou niet meer eten en de eigenaar merkte ook geen stoelgang meer op. Gezien het een jonge pup betrof en er kleine kindjes in huis waren, was het zeker mogelijk dat Swa iets had opgegeten.

Op klinisch onderzoek was Swa heel kalm, normaal is deze terriër een echt spring-in-’t veld. Ook viel op dat hij erg mager was. Hij werd 6 weken voorheen nog gecastreerd en zijn gewicht was nog hetzelfde gebleven.

Bij palpatie van het abdomen had hij duidelijk pijn en werd er ook een bolvormige structuur gevoeld.

Er werden radiografieën van de buik genomen en daarop bleek ook een bolvormige structuur op te lichten ter hoogte van de dunne darm.

Hierna werd beslist operatief in te grijpen. Swa kreeg eerst shockinfuus toegediend om zijn circulerend volume op peil te houden en daarna werd hij onder narcose gebracht.

De maag en alle darmlussen werden gecontroleerd. Ter hoogte van de dunne darm was er een obstructie door een vreemd voorwerp. De darmwand was al wat aangetast maar bleek toch nog levensvatbaar genoeg. Goed nieuws, want anders moet soms een stukje van de darmen weggenomen worden. Het voorwerp, een wieltje van een speelgoedauto, werd verwijderd en dar darmwand terug dichtgehecht.

Swa bleef nog gedurende de nacht ter observatie. De volgende dag was hij merkelijk beter en had hij goede eetlust, dus kon hij naar huis.

Fotogallerij