Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Thor

Deze maand gaan wij dieper in op Thor, een gekastreerde kater van 1.5 jaar oud op het moment dat zijn problemen begonnen.

Half juli 2006 kreeg Thor last van obstipatie. In het laatste deel van zijn dikke darm zat een harde stoelgangbrok vast. Onder lichte verdoving werden zijn darmen leeggemaakt. Nadien kreeg hij speciale voeding voor de darmen (Hill's i/d). Hiermee is hij een maand goed geweest en dan kreeg hij terug last van een verstopping.

Er werd besloten om een radiografie van zijn buik te maken.

Daarop zagen wij dat de darmen goed gevuld waren met stoelgang. Opnieuw werden de darmen leeggemaakt onder sedatie, waarna hij gedurende een tweetal maand goed was.

In oktober 2006 kon door manuele druk rond de uitpuilende anus een stoelgangbrok worden verwijderd. Het laatste stuk van de darm had zich omgevormd tot een zakje (=divertikel) waar stoelgang in vast zat. Elke 2-3 weken kwam Thor terug omdat hij last had van zijn obstipatie.

In juli 2007 begon zijn anus te ontsteken door het veelvuldig moeten leegmaken. Daarnaast begon hij ook te vermageren en veelvuldig te braken. Uiteindelijk werd in samenspraak met de eigenaars besloten om hem te opereren. De operatie bestond uit het wegnemen van het divertikel en een 6tal centimeter darm.

Hieronder kan u de fotoreportage van de operatie volgen.(klik op elke foto om hem te vergroten)

Enkele dagen na de operatie voelt Thor zich al veel beter en eet hij goed, maar er wordt geen stoelgang opgemerkt. Na 1 week begint Thor frequent te persen, maar er komt geen stoelgang tevoorschijn. Er wordt beslist om opnieuw een radiografie van zijn buik te maken.

Er zit opnieuw veel stoelgang vast in de darmen. In overleg met de eigenaars wordt een tweede operatie uitgevoerd, waarbij de sluitspier van de anus op 3 plaatsen wordt doorgeknipt.

Sindsdien kan Thor zonder problemen stoelgang maken en hij is ook niet incontinent. Na enkele maanden van problemen kan Thor beginnen aan zijn nieuw leven.

Fotogallerij