Dierenkliniek  Veterinair Quadrant

Steenweg Asse 144 - 1540 Herfelingen
Tel. 054/56 80 31
Enkel op afspraak

Praktijkgevallen

Onderstaand kan u enkele praktijkgevallen van de voorbije maanden terugvinden.

Klik op hun naam om de besprekingen te lezen.

Whesti

In deze rubriek behandelen we Whesti, een mannelijke Whest Highland White Terriër van 11 jaar oud. Hij werd bij ons binnengebracht met het verhaal dat hij op enkele maanden tijd meerdere bolvormige massa’s had ontwikkeld ter hoogte van zijn lies. 

Bij Whesti waren de testikels nooit ingedaald, we heten dat een cryptorch. Normaal gezien dalen de testikels bij reutjes in vanuit de buik via de lies naar het scrotum. Als het dier een volwassen leeftijd heeft bereikt en de testikels zijn niet ( of niet allebei) te voelen in het scrotum, dan is het dier cryptorch en zijn één of beide testikels achtergebleven in de buik of de lies. Cryptorchen worden best gecastreerd, want niet ingedaalde testikels hebben een groot risico om op latere leeftijd tumoraal te ontaarden. Ook kunnen cryptorche dieren toch nog vruchtbaar zijn en zo nakomelingen verwekken die ook cryptorch zijn, wat uiteraard te vermijden is.

Whesti moest dus onder het mes. Bijkomend probleem was dat hij gezien zijn wat oudere leeftijd ook nog een hartprobleem had ontwikkeld.

Met behulp van aangepaste anesthesie kon Whesti toch geopereerd worden en werd de tumorale testikel verwijderd. Het bleek om een Sertoliceltumor te gaan.  

Deze tumor werd verwijderd bij Whesti.

Tijdens de operatie werd een drain geplaatst om overtollig vocht af te laten vloeien.

Fotogallerij