In juli hebben we een jong katje geadopteerd. Het werd gevonden in een kartonnen doos op een stoep in Brussel en is waarschijnlijk te vroeg van de moeder gescheiden. Het probleem is dat hij – het is een kater – zijn behoefte niet doet zoals katten gewoonlijk doen, een kuiltje graven in het zand of in zachte aarde en dat weer toedekken. Nee, hij doet het op het gazon of op een plastieken deken! Kan u iets aanraden om dit te verhelpen ?

Eerst en vooral moet u zichzelf de vraag stellen of u uw kat wilt leren om op de kattenbak zijn behoefte te doen of dat u verkiest dat hij zijn behoefte buiten doet.

Als het de bedoeling is dat hij buiten gaat om zijn behoefte te doen, zal het heel moeilijk zijn om hem aan te leren om hiervoor een kuiltje te graven. Hij zal zijn behoefte waarschijnlijk op het gazon blijven doen.

Als u uw kat wilt leren om op de kattenbak te gaan, zijn er enkele punten waar u rekening mee moet houden.

Als u meerdere katten heeft, is het noodzakelijk om voor elke kat een kattenbak te voorzien plus nog één extra bak. Daarnaast is de soort kattenbakvulling heel belangrijk: katten verkiezen fijn (liefst geurloos) zand. De kattenbak mag ook niet te dicht bij de eet- en slaapplaats van de kat staan. Sommige katten verkiezen een open bak, andere een bak met een deksel, zodat ze een beetje privacy hebben.

Als u ziet dat uw kat zijn behoefte doet op een plaats waar dit niet mag, kan u hem laten schrikken door met een plantenspuit een straal water op hem te richten. Probeer te vermijden dat hij ziet dat ú hem nat maakt, anders zal hij bang worden van u en zijn behoefte niet meer willen doen. Het is de bedoeling dat hij niet meer op de bewuste plaats wil gaan omdat daar iets eng gebeurd is.

Als u zijn urine of stoelgang opruimt, gebruik dan geen javel of chloor om de plek schoon te maken, want dit is voor uw kat een heerlijk geurtje dat uitnodigt om daar opnieuw te gaan plassen. U kan het wel gebruiken om de kattenbak schoon te maken, zodat hij daar liever zal willen in plassen.

Voor echt onverbeterlijke diertjes is er de benchtraining: plaats uw kat in een bench, samen met een kattenbak en zijn eet- en drinkbakje. Dit moet u minimaal drie weken volhouden. In een kleine ruimte zal een kat zijn omgeving niet bevuilen en na drie weken is de kat getraind om de kattenbak te gebruiken. Veel succes!