Ik heb een 10-tal kanaries, waarvan enkele koppeltjes die af en toe jongen hebben. De laatste tijd blijven de jongen nog zelden in leven. Eens ze beginnen te vliegen, lijkt het alsof ze in ademnood komen en kort daarna sterven ze meestal. Ik voeder de “ouders” geplet gekookt ei, gemengd met gemalen beschuit. Er zitten soms muizen in de volière en ik vraag mij af of de sterfte van de jonge kanaries iets te maken heeft met de urine van de muizen.

Er zijn verschillende soorten ziekten die ademnood en sterfte bij jonge vogels kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn trichomonose, aspergillose en rodentiose. Blind gaan behandelen zonder een oorzaak te weten is dus geen optie. Daarom zouden wij voorstellen een autopsie uit te voeren op een net overleden kanarie of één die heel erg ziek is.

Gezien u in uw vraag formuleerde dat u nu en dan eens een muis aantreft in uw volière, lijkt rodentiose de meest voor de hand liggende ziekte.

Rodentiose wordt meestal vastgesteld tijdens de winter omdat knaagdieren, die men gewoonlijk aanschouwt als overdragers, in deze periode het vaakst volières proberen binnen te dringen.

Symptomen van deze ziekte zijn de volgende, sterk vermageren hoewel men de indruk heeft dat de vogels voldoende voedsel opnemen (omdat ze voortdurend bij hun voederbak zitten, waar ze schijnbaar aan het eten zijn maar in werkelijkheid niets anders doen dan wat aan de zaadhulsen peuzelen), pompend ademhalen en lusteloos zitten met de kop in het vederdek.

Bij autopsie ziet men een sterk vergrote milt en een aangetaste lever, hart, nieren en longen, maar deze laatste kunnen ook het gevolg zijn van salmonella.

Zieke vogels moeten 10 tot 14 dagen behandeld worden met antibiotica, indien er nog geen beterschap is, de behandeling tot een maand doortrekken.

Tijdens de behandeling is de kans nog reëel dat er kanaries gaan sterven. Ook moet er een oplossing worden gevonden om knaagdieren uit uw volière te weren, indien dit niet gebeurt, raakt men in een vicieuze cirkel en worden de vogels keer op keer herbesmet.