We hebben een kater (een Heilige Birmaan) van acht maanden oud. Toen we hem na 15 weken bij de moeder weghaalden, zoog hij nog steeds (ondanks het feit dat hij al vaste voeding kreeg). Toen hij zes maanden oud was, lieten we hem castreren. Sindsdien zijn er twee dingen die ons opvallen en ongerust maken: hij slaapt veel én hij zuigt aan onze kleren zodra we hem oppakken of als hij bij ons komt liggen. We kregen de raad hem af te leiden, maar dat helpt niet… Hoe komt dit en wat kunnen we er aan doen? Komt dit vaak voor, zelfs na castratie? Is dit een vorm van depressie bij kittens?

Eerst en vooral willen wij u er op wijzen dat onderstaande uitleg misschien geen afdoend antwoord zal vormen voor uw probleem. Wij beschikken immers niet over alle informatie die nuttig kan zijn, zoals: Welke methodes van afleiding heeft u reeds geprobeerd? Wat doet uw kat zoal gedurende de dag? Bestond het probleem al vóór de castratie?

Het zuigen op kleren, net zoals ook het maken van trappelbewegingen op je schoot of op een kledingstuk, wijzen op nestdrang. Je kat denkt dat ze nog bij haar moeder is. Ze sabbelt uit tevredenheid. De reden hiervoor is vaak te vinden in het feit dat de kitten te vroeg werd gescheiden van de moeder. Een kitten moet minimaal zes weken bij de moeder blijven, maar nog beter is het om een kitten pas na acht tot negen weken van de moeder te scheiden. Een raskat zelfs pas na dertien weken. In uw geval sabbelt uw kat echter niet aan uw kleren omdat hij te vroeg van zijn moeder werd gescheiden, maar waarschijnlijk omdat hij te lang bij zijn moeder heeft mogen zuigen en hem dit niet werd afgeleerd. Het zuigen wijst niet op een depressie, maar is net een uiting van geluk. Het is moeilijk af te leren. Geef je kat eventueel een stuk stof of een oude trui waar hij wel aan mag zuigen. Je geeft hem deze trui elke keer dat hij aan je kleren zuigt. Beperk echter de tijd dat je kat aan de trui mag sabbelen en probeer op het moment dat je de trui wegneemt een spelletje met hem te spelen. Geef hem bijvoorbeeld een speelgoedmuisje waar hij achter aan kan jagen. Uiteindelijk zal hij minder en minder zuigen, maar waarschijnlijk zal het toch niet volledig stoppen. Met zijn castratie heeft het zuigen niets te maken. Wel kan hij door de castratie wat rustiger worden. Probeer dus zeker elke dag wat met hem te spelen zodat hij niet te lui en te dik wordt!