Binnenkort feesten we er weer allemaal op los. Leuk voor ons maar minder leuke voor onze dieren.

Heel veel honden panikeren bij het geluid van vuurwerk. Een doorgedreven socialisatie op jonge leeftijd (tijdens de eerste 12 weken) kan dit probleem op latere leeftijd vermijden. Een pup reageert dan nog zonder angst of schroom op nieuwe prikkels vanuit zijn omgeving. Er zijn zelfs CD’s op de markt met hierop een aantal geluiden (zoals van vuurwerk en onweer) die uw hond helpen eraan te wennen.

Het is belangrijk om de hond niet te veel te trootsen tijdens het moment dat hij angst uitstraalt. Het is best uw activiteit gewoon verder te zetten en de hond proberen te negeren, anders kan u het gevoel van angst nog versterken naar de volgende keer toe. Biedt hem wel een toevluchtsoord aan, een plekje waar hij zich rustig kan nestelen, weg uit alle drukte.

Er zijn ook anti-stress middelen op de markt (zoals verdampers en tabletten) die uw hond wat rustiger kunnen maken in angstsituaties. In de daaropvolgende maanden kan u stapsgewijs proberen uw hond te laten wennen aan het geluid van vuurwerk, bijvoorbeeld met behulp van een CD. Zet de CD af en toe enkele minuten op (in het begin héél zachtjes) en probeer iets leuks te doen, zoals een spelletje met de bal. Een hond zal enkel willen spelen als hij zich ontspannen voelt. Beloon hem met iets lekkers als hij meedoet met het spel. Mits veel oefening en een héél geleidelijke opbouw zal uw hond het geluid van vuurwerk op termijn gaan associëren met iets leuks. U laat u hierin best begeleiden door uw dierenarts of een gedragstherapeut.

In uw geval is het belangrijk (en bij álle angst situaties) om uw hond niet te troosten op het moment dat hij angstig is, maar om zijn gedrag te negeren en uw bezigheden gewoon verder te zetten. Anders versterkt u zijn gevoel dat er iets engs aan het gebeuren is. Laat wel toe dat uw hond eventueel een plekje opzoekt waar hij zich veilig(er) voelt.