We hebben in de winter een pony gekocht en zouden hem graag binnenkort op de weide laten grazen. Moeten wij hierbij met bepaalde zaken rekening houden?

Rond april worden de meeste paarden inderdaad opnieuw op de weide gezet na de winter. Het grootste gevaar hierbij is, dat het dier ineens overvloedig rijk gras gaat eten. Deze plotse toename van koolhydraten in het dieet, kan een verteringsstoornis in de dikke darm veroorzaken, wat kan leiden tot hoefbevangenheid. Dit is een ontsteking van de hoeflederhuid in de voet, die zorgt voor zwelling in de hoef en hevige pijn.

Een plotse verandering in de voeding kan ook leiden tot koliek. Door een ongezonde darmflora ontstaat gasophoping in de darmen, wat leidt tot buikpijn en ernstige gevolgen kan hebben.

Zorg in het begin dus voor een beperkte weidegang van enkele uren, zodat je pony langzaam kan wennen aan het verse voorjaarsgras. Geef hem daarnaast zijn vertrouwde hooi en korrels bij en strooi eventueel ook wat hooi op de weide, om te voorkomen dat hij uit verveling enkel gras gaat eten. Vul het dieet eventueel aan met mineralen en vitaminen, die speciaal ontwikkeld zijn voor grazende paarden.

Het is ook aan te raden om je pony te ontwormen vóór je hem op de weide zet en nogmaals als hij na de zomer opnieuw op stal gaat.

Tenslotte kunnen in de weide ook giftige hagen en planten voorkomen, zoals taxus en sint-janskruid. Vraag hierover meer informatie aan je dierenarts.