Graag had ik wat meer informatie gehad over het bijvoederen van vogels tijdens de wintermaanden. Wat voeder ik het best en hoeveel, zodat ik geen ongedierte zou lokken?

Tijdens de wintermaanden is het voor vogels moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Dit komt onder andere omdat het vlug donker is en de vogels hierdoor minder lang tijd hebben om op zoek te gaan naar voedsel. Vaak zijn insecten ook al verdwenen en is het weinig overgebleven voedsel bevroren.

In perioden van strenge koude hebben vogels meer energie nodig om hun lichaamtemperatuur op peil te houden. Door ze bij te voederen kunnen ze voldoende vetreserves opbouwen en help je ze hun goede conditie te onderhouden.

De meeste keukenrestjes zoals geraspte kaas, hespenzwoerdjes, broodresten, braadvet, … zijn een ideaal vogelvoer. In de tuincentra kan men ook mezenbollen vinden. Deze zijn rijk aan essentiële zaden en vetten en dus ideaal voedermateriaal.

Bij langdurige vorst zijn de natuurlijke watervoorzieningen zeer beperkt daarom is het aan te raden een ondiepe schaal met water ter beschikking te stellen.

Nog enkele voedertips:

  • Voeder liefst ‘ s morgens, na een koude nacht hebben de vogels nood aan een stevige maaltijd!
  • Voeder niet teveel, anders raakt hun voeding gemengd met uitwerpselen en zal men ook ongedierte aantrekken.
  • Geef geen te kleine stukjes voeding; bv. geef een appel in zijn geheel (of 2 stukjes) anders bevriest dit te snel.
  • Men kan een voederplank gebruiken zodat ze veilig kunnen eten (bescherming voor katten ea).

Het voederen tijdens de wintermaanden biedt niet alleen voordelen voor de vogels, maar geeft u ook de kans om bepaalde zeldzame vogelsoorten van dichtbij te mogen bewonderen.