Ik heb thuis twee konijntjes. Is het noodzakelijk om hen elke dag groenvoer te geven? En mag ik ook fruit geven? Kunnen jullie mij enkele tips geven over welke voeding ik hen best wel/niet geef?

Een goede voeding is heel belangrijk voor de gezondheid van uw konijn. Een verkeerde voeding kan leiden tot overgewicht en darm- of tandproblemen. Als konijnen te weinig knagen op harde voeding en te weinig calcium via hun voeding opnemen, kunnen hun tanden scheef groeien én doorgroeien (met erge ontstekingen tot gevolg).

Een eerste belangrijk element in de voeding van konijnen is vers hooi. Hooi van goede kwaliteit is groen, droog, ruikt lekker en bevat niet veel stof. Hooi mag u onbeperkt geven.

Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper! Ook de bladeren van heel wat bomen (zoals appelboom, linde, berk,…) vinden ze lekker. Als uw konijn het niet gewoon is om groenvoer te eten, begint u best met een kleine portie (bvb. één blad sla), anders kan uw konijn diarree krijgen. Let op met koolsoorten, want deze zorgen voor gasvorming in de darmen. Wortel geeft u best niet te vaak, omdat deze groente veel suiker bevat. Geef NOOIT ui of prei (deze zijn toxisch!) en beperk bonen, erwten, maïs, granen, aardappelen en brood (deze bevatten te veel zetmeel). Als u gras of paardebloemen geeft, zorgt u er best voor dat uw konijn is ingeënt tegen het RHD-virus (Rabbit Haemorrhagic Disease). Dit is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen door wilde konijnen. Het gras dat u plukt, kan besmet zijn.

Een derde element in de voeding, zijn de zogenaamde ‘pellets’ of konijnenbrokjes. Kies voor pellets van goede kwaliteit, die veel (liefst meer dan 18%) vezels bevatten. Hiervan mag je 1 koffielepel per kg konijn geven per dag.

Tenslotte kan u ook fruit (zoals aardbei, appel, peer of perzik) aan uw konijn geven, maar één stukje fruit per week is meer dan genoeg. Ze bevatten immers veel suiker. Geef NOOIT cacao (chocolade), avocado, pitten van fruit of pellen van citrusvruchten. Deze zijn giftig. Ook noten zijn niet zo gezond: ze bevatten veel vet. Laat de zogenaamde snoepjes voor konijnen die u in de winkel vindt, achterwege. Een konijn heeft er geen nood aan en vaak zijn ze zelfs ongezond. Geef liever één maal per maand een rozijntje of pindanootje.